Szakközépiskola

Felvételi jegyzék 2019

Letölthető az alábbi gombra kattintva.

Néhány meghökkentő kérdés, amire a válaszunk IGEN!

  • Tényleg 35 percesek az órák?
  • Választhatok, hogy 8 és 9 óra között mikor érek be az iskolába?
  • Valóban van egy tanár, aki minden héten egy alkalommal csak rám figyel?
  • Végre olyan tempóban haladhatok a közismereti tárgyakból, ahogy nekem jó?
  • Meghallgatják a véleményemet?
  • Nem szeretek énekelni, mégis olyan órát tartanak, ami érdekes számomra?

A válasz IGEN!

A szakképzésben a képzési idő 3+2 év. Az első évben a fókusz a mentálhigiénés felkészítésen van, illetve szakmai alapozás zajlik. Iskolánk az Emberi Erőforrások Minisztere által elfogadott Alternatív kerettanterv, a “különös bánásmódot igénylő – ún. ZK” diákok számára kerettanterv alapján oktat, emellett gyakorlati szinten alkalmazza az élmény és játék-pedagógia módszereit, kooperatív technikákat. Tanulóink a harmadik évfolyam végén szakmunkás-vizsgát tesznek, a következő két év alatt érettségit szerezhetnek nappali vagy esti képzésen. Érettségit követően is lehetőség van szakmát szerezni.

 

Egy középiskolai év… ahol Te vagy a középpontban!

Minden középiskolai iskolatípus első éve

egy egyedülálló mentálhigiénés évvel indul,

az Arany Iránytű Programmal.

Részletek ITT!

 


  1. 1. Lovász

    • Képzési idő: 3 év
    • Szakmakód: 34 621 02
    • A Lovász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása: Biztosítja a ló szakszerű gondozását, takarmányozását. Kialakítja a ló optimális tartási körülményeit. Elvégzi a tenyésztéssel kapcsolatos gyakorlati feladatokat. Részt vesz a ló napi mozgatási feladatainak ellátásában és alapkiképzésében.
    • Fő tantárgyak:
      • Tartás és takarmányozás elmélet és gyakorlat
      • Anatómia és egészségtan elmélet és gyakorlat
      • Lótenyésztés elmélet és gyakorlat
      • Gazdálkodási ismeretek
      • Lovaglás elmélet és gyakorlat
      • Fogathajtás elmélet és gyakorlat

 


  1. 2. Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó

    • Képzési idő: 3 év
    • Szakmakód: 34 541 08
    • A Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása: Kistermelői élelmiszerelőállítóként komplex feladatokat végez. Tevékenységi körének megfelelően az alapanyag
      előállításán keresztül a feldolgozáson át, az elkészített élelmiszer értékesítéséig.
      A tevékenység során figyelembe veszi környezetének hagyományait, a tájegység jellegéből adódó egyedi lehetőségeket. Munkája során betartja a mindenkor érvényben lévő jogszabályi előírásokat, különös figyelmet fordít a higiéniai-, munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokra. Az általa előállított élelmiszeripari termékeket az előállítás helyének megfelelő régión belül vagy a régióhoz közel értékesíti, mely történhet piacon, a kistermelő által végzett házhozszállítással, vagy vendégasztal szolgáltatás keretében.
      Falusi vendéglátóként komplex szolgáltatást (szállásadás, étkeztetés, programszervezés, stb.) biztosít. A tevékenység során figyelembe veszi környezetének hagyományait, népművészeti lehetőségeit.
    • Fő tantárgyak:
      • Áruismeret
      • Mikrobiológia
      • Táplálkozásélettan
      • Tartósítás elmélet és gyakorlat
      • Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás elmélet és gyakorlat
      • Húsipar alapjai elmélet és gyakorlat
      • Sütő-, cukrászipar alapjai, Édesipar alapjai elmélet és gyakorlat
      • Sörkészítés, Gyümölcsbor-, párlatkészítés
      • Erjedésipari gyakorlat
      • Tejtermékelőállítás
      • Sajt és túrókészítés elmélet és gyakorlat
      • Üzemgazdasági, ügyviteli ismeretek
      • Vendéglátás, idegenforgalom elmélet és gyakorlat
      • Falusi vendégfogadás alapjai elmélet és gyakorlat

 


  1. 3. Családi gazdálkodó

    • Képzési idő: 3 év
    • Szakmakód: 34 814 01
    • A Családi gazdálkodó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása: A családi gazdálkodó a családi gazdálkodási rendszerben, elsősorban őstermelői körülmények között megszervezi, irányítja és elvégzi a kertészeti növények termelésével, a gazdasági és egyéb háziállatok tartásával, gondozásával, a termékek értékesítésre előkészítésével, értékesítésével kapcsolatos munkákat. Intézkedik a készletek, ételek, italok, takarmányok, vegyszerek stb. beszerzéséről, tárolásáról. Családellátóként elsődleges feladata saját háztartásának vezetése, családjának ellátása, gyermekeinek nevelése, gondozása, beteg családtagjainak ápolása. Ismeretei birtokában képes idegen családok háztartási feladatainak szervezésére, felügyeletének ellátására, illetve részfeladatainak elvégzésére. Egyéneknek, családok, közösségek tagjainak mindennapi életük viteléhez segítséget nyújt (takarítás, gyermek- és beteggondozás, mosás, bevásárlás, főzés, felszolgálás, állatgondozási, kertészeti munkák stb.). Saját takarítási feladatain túl külső takarítási munkákat is ellát. Gyűjti és szelektíven kezeli a családban, a munkahelyén keletkező hulladékot.
    • Fő tantárgyak:
      • Élelmiszerek és táplálkozási, ételkészítési alapismeretek
      • Családellátás, – gondozás
      • Lakókörnyezet kialakítás
      • Család- és háztartás-ellátási gyakorlat
      • Üzemgazdasági, ügyviteli ismeretek
      • Napi tevékenységek gyakorlata
      • Varrási, kézimunkázási alapismeretek elmélet és gyakorlat
      • Kertművelés, kertészeti termékfeldolgozás
      • Állattartás, állati termékfeldolgozás elmélet és gyakorlat

 


  1. 4. Fogadós

    • Képzési idő: 3 év
    • Szakmakód: 34 811 06
    • A Fogadós szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása: A fogadós legfontosabb feladata, a turizmusban résztvevő hazai- és külföldről érkező vendégek, fogadókban történő szakszerű kiszolgálása, ellátása: a vendéglátóegységhez fűződő szervezési, gazdálkodási, üzletviteli és marketing alapok ellátása, a vendégek fogadása, kiszolgálása, a fogadó konyhájához és étterméhez fűződő alapvető vendéglátóipari tevékenységek-, továbbá a vendégek programjainak szervezéséhez és lebonyolításához fűződő segítő tevékenységek ellátása.
    • Fő tantárgyak:
      • Általános élelmiszer-ismeretek, fogyasztóvédelem
      • Élelmiszerek csoportjai
      • Vendéglátó gazdálkodás
      • Szakmai számítások
      • Ételkészítési alapok elmélet és gyakorlat
      • Ételkészítési üzemi alapgyakorlat
      • Előkészítési és ételkészítési alapismeretek elmélet és gyakorlat
      • Szálláshely üzemeltetési gyakorlat elmélet és gyakorlat
      • Program- és rendezvényszervezés gyakorlat
      • Szálláshely ismeret
      • Kommunikációs alapismeretek gyakorlat
      • Étkeztetés és felszolgálási ismeretek
      • Szakmai idegen nyelv

 

 

 

 

ÉS HA MÉG BÍROD A TANULÁST

 

Érettségire felkészítés OKJ-s végzettséggel rendelkezők részére

 

Szakközépiskolai osztályunkat azoknak javasoljuk, akik már rendelkeznek OKJ-s bizonyítvánnyal. Az ő számukra a képzési idő 2 tanév.

Az alternatív kerettantervünknek köszönhetően, a kötelező érettségi tárgyak tanulásához annyi idő áll rendelkezésre, amennyire a tanulónak egyénileg szüksége van.

Az ötödik tárgy, a szakmai tárgy, amiből a tanulónak nem kell vizsgát tennie, hiszen már rendelkezik szakirányú végzettséggel.

Az intézményünkben érettségizettek egy vagy két év alatt szerezhetnek szakiránynak megfelelő technikusi bizonyítványt. További részletek erről a Technikus képzés menüpont alatt.