Szakképző iskola

Néhány meghökkentő kérdés, amire a válaszunk IGEN!

  • Tényleg 35 percesek az órák?
  • Választhatok, hogy 8 és 9 óra között mikor érek be az iskolába?
  • Valóban van egy tanár, aki minden héten egy alkalommal csak rám figyel?
  • Végre olyan tempóban haladhatok a közismereti tárgyakból, ahogy nekem jó?
  • Meghallgatják a véleményemet?
  • Nem szeretek énekelni, mégis olyan órát tartanak, ami érdekes számomra?

A válasz IGEN!

Szakképző iskola képzései:

Szakács,

Cukrász,

Gazda/Lovász,

Panziós-fogadós,

Pincér-vendégtéri szakember,

Gazda/Állattenyésztő

Kistermelői élelmiszer-előállító,

A képzések részletes leírása lejjebb található!

Egy középiskolai év…

ahol Te vagy a középpontban!

Minden középiskolai iskolatípus 

egyedülálló mentálhigiénés évvel indul,

az Arany Iránytű Programmal.

Részletek ITT!

A tanulásban akadályozott fiatalok iskolatípusa a szakiskola. Itt speciális segítséget kapnak a szakma tanulásához, a munkakörök betöltéséhez.  A speciális nevelés két alapelvre épül: az egyéni bánásmód és az egyéni haladás elvére. Folyamatos a praktikus ismeretek oktatása, a kommunikációs és szociális képességek fejlesztése.

Kiemelt feladatunk, hogy a tanulók a munkába álláshoz és az életkezdéshez szükséges ismereteket megszerezzék.  Alapvető fontosságú a szakma iránti szeretet kialakítása, a minőségi munkavégzésre való nevelés.

Családias környezet

Folyamatos  segítség-nyújtás

Egyéni képességhez igazodó tanulási tempó

Szakmai alázat és szeretet tanulása

Egyéni gondoskodás

Folyamatos ismétlés

Cukrász

A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

A szakmunkás vizsga után képes leszel:

  • saját munkádat megszervezni, a munkához szükséges anyagmennyiséget felmérni;
  • élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni;
  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni;
  • cukorkészítményeket előállítni;
  • bevonó anyagokat készíteni, felhasználni;
  • cukrászati félkész- és késztermékeket készíteni;
  • uzsonnasüteményeket készíteni;
  • teasüteményeket készíteni;
  • kikészített süteményeket készíteni;
  • hagyományőrző cukrászati termékeket eredeti technológiával készíteni;
  • nemzetközi trend szerint cukrászati termékeket készíteni;
  • fagylaltokat, fagylaltkelyheket készíteni;
  • pohárkrémeket, készíteni;
  • bonbonokat készíteni;
  • tányérdesszerteket készíteni;
  • alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.
“Sütni bárki megtanulhat de szivből késziteni valamit és szeretettel adni annál nincs nagyobb elismerés.” (Keszi Éva, cukrász szakoktató)

Gazda/Lovász

Biztosítja a ló szakszerű gondozását, takarmányozását. Kialakítja a ló optimális tartási körülményeit. Elvégzi a tenyésztéssel kapcsolatos gyakorlati feladatokat. Részt vesz a ló napi mozgatási feladatainak ellátásában és alapkiképzésében.

Fő tantárgyak:

  • Tartás és takarmányozás elmélet és gyakorlat
  • Anatómia és egészségtan elmélet és gyakorlat
  • Lótenyésztés elmélet és gyakorlat
  • Gazdálkodási ismeretek
  • Lovaglás elmélet és gyakorlat
  • Lógondozás elmélet és gyakorlat
  • Fogathajtás elmélet és gyakorlat

Képzési idő: 1+3 év

Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó

Kistermelői élelmiszerelőállítóként komplex feladatokat végez. Tevékenységi körének megfelelően az alapanyag előállításán keresztül a feldolgozáson át, az elkészített élelmiszer értékesítéséig.

A tevékenység során figyelembe veszi környezetének hagyományait, a tájegység jellegéből adódó egyedi lehetőségeket. Munkája során betartja a mindenkor érvényben lévő jogszabályi előírásokat, különös figyelmet fordít a higiéniai-, munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokra. Az általa előállított élelmiszeripari termékeket az előállítás helyének megfelelő régión belül vagy a régióhoz közel értékesíti, mely történhet piacon, a kistermelő által végzett házhozszállítással, vagy vendégasztal szolgáltatás keretében.

Fő tantárgyak:

  • Áruismeret
  • Mikrobiológia
  • Táplálkozásélettan
  • Tartósítás elmélet és gyakorlat
  • Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás elmélet és gyakorlat
  • Húsipar alapjai elmélet és gyakorlat
  • Sütő-, cukrászipar alapjai, Édesipar alapjai elmélet és gyakorlat
  • Sörkészítés, Gyümölcsbor-, párlatkészítés
  • Erjedésipari gyakorlat
  • Tejtermékelőállítás
  • Sajt és túrókészítés elmélet és gyakorlat
  • Üzemgazdasági, ügyviteli ismeretek
  • Vendéglátás, idegenforgalom elmélet és gyakorlat
  • Falusi vendégfogadás alapjai elmélet és gyakorlat

Képzési idő: 1+3 év

 

ÉS HA MÉG BÍROD A TANULÁST

 

Érettségire felkészítés OKJ-s végzettséggel rendelkezők részére

 

Szakközépiskolai osztályunkat azoknak javasoljuk, akik már rendelkeznek OKJ-s bizonyítvánnyal. Az ő számukra a képzési idő 2 tanév.

Az alternatív kerettantervünknek köszönhetően, a kötelező érettségi tárgyak tanulásához annyi idő áll rendelkezésre, amennyire a tanulónak egyénileg szüksége van.

Az ötödik tárgy, a szakmai tárgy, amiből a tanulónak nem kell vizsgát tennie, hiszen már rendelkezik szakirányú végzettséggel.

Az intézményünkben érettségizettek egy vagy két év alatt szerezhetnek szakiránynak megfelelő technikusi bizonyítványt. További részletek erről a Technikus képzés menüpont alatt.

Skip to content