Történetünk

Történetünk 1991-ben kezdődött, amikor egy varrónő, Schiff Ágnes szabás-varrás tanfolyamot indított a saját lakásán, pár fő részvételével. „Ági néni divatiskolája” nagy népszerűségnek örvendett az ott tanuló gyerekek és a szülők körében és ez a jó hír gyorsan terjedt. „Ági néni nagy mesélő” hangzik el Könyves Ágnes, igazgatótól a vele készített interjúban. Határozott bizonyítékok erre az a néhány történet, amit Ági néni kérésünkre megosztott velünk.

‘Szabás tanfolyam, nehéz anyag.  Reménytelenség a szemekben. Hogy segítsek?

Mit tegyek, hogy erőt adjak a folytatáshoz, hogy leküzdve a sikertelenség fekete árnyát,  megtaláljuk a napfényt, a jól végzett munka örömét.

Megkérem a tanítványaimat, hogy tegyünk el mindent.”

A történet folytatása letölthető IDE kattintva.

 

Először az MMK néhány termében folytatódott az oktatás, majd az igények életre hívták az Aranytű Szakiskolát 1994-ben a Pentele városrészben.

  1. szeptember 1-jétől az egyéni fenntartású iskola alapítványi fenntartásúvá vált. A NEBULÓ XXI. ALAPÍTVÁNY AZ ÖRÖMTELI TANULÁSÉRT munkáját az állam kiemelten közhasznú tevékenységgé nyilvánította.

 

2005-ben az iskola a régi Szórád iskola épületébe költözött és újabb és újabb szakmákat indítottunk el. Kőműves, hideg-meleg burkoló és a lovász képzés is felkerült a palettára. Mellette továbbra is ment a női ruhakészítő (női szabó) képzés. Ehhez csatlakozott a házvezetőnő képzés. Ez később panziós, falusi vendéglátó lett (ma már kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó néven oktatjuk).

  1. szeptemberétől már Pentelei Molnár János Szakképző Iskola néven vártuk a gyerekeket, mivel az alapítványunk a Pentele XXI. Oktatásért Művészetért Alapítvány lett. Ekkorra már több mint 100 diák tanult nálunk. Megjelentek az újabb képzések a vendéglátás területén (pincér, cukrász, vendéglátó eladó).

 A ma működő és induló képzéseinket az

Iskolatípusaink menüpontban találhatóak.

Intézményünk kicsi, családias iskola.

Valljuk, hogy tanulóink meglévő adottságait türelmes, toleráns, rugalmas szocializációs keretben, a sikerélmény biztosításával felszínre tudjuk hozni.

Igaz történetek Schiff Ági néni, alapítónk tollából

Kora délután. Indulok az Egészség-kultúra házba. Felkértek és én örömmel elvállaltam, hogy kis-gyerekeknek fogok mesélni. Az óvodában vagy az első osztályban csúf bélyeget sütöttek rájuk. Hiperaktív.

Érdekes helyzet! Folytatás…

Egy nehéz varrástechnikai megoldást, a stircelt gombjukat készítjük el.  Különlegesen szép  megoldás. Ötven éve egy belvárosi szalonban inaskodva tanultam. Csend. Mindenki elmélyülten dolgozik. Egyszer csak Mónika megszólal. Nekem ez nem tetszik!  Mindenki felkapja a fejét. Folytatás…

Az egyik lány nyugtalan. Mi van veled kérdezem? A barátom lent vár. Gondolkodás nélkül mondom ki a szavakat.  Szaladj le  érte,  ne hagyjuk lent ilyen időben.  Felhívja. Zord arcú félelmetes fiú áll az ajtóban. Talpig fekete, lánc, bakancs,  furcsa frizura. Most mit tegyek? Folytatás…

Megszakítás