A Nők Lapja Iskolaválasztó című különszáma a 2015/2016. tanévben pályaválasztás előtt álló 8. osztályos tanulók döntését segítendő Iskolamustra című cikkében megvizsgálta, hogy mely iskolák a legsikeresebbek.

Iskolánk ebben a felmérésben bekerült az ország 10 legsikeresebb alapítványi és magánfenntartású szakiskolája közé!

Lanner Judit oktatáskutató a cikkben leírja, hogy az iskolaválasztás során fontos, hogy nem általában a legjobb iskolát kell megtalálni, hanem a gyerekünk számára legmegfelelőbbet, hiszen a gyerekek sokfélék, más-más iskolára van szükségük. A szerző hangsúlyozza, hogy sokféle szempont szerint lehet és kell megvizsgálni az iskolákat ahhoz, hogy valós képet alkothassunk róluk, azonban az efféle rangsorok esetében általában csak a felvételi statisztikák és a különböző tantárgyi versenyeken elért eredmények kerülnek reflektorfénybe. Pedig számtalan más, sokkal fontosabb terület is van, ahol egy iskola hosszú távú pozitív hatást tud kifejteni.

A cikk szerzője éppen ezek vizsgálatára vállalkozott: elkészítette a középfokú iskolák komplex eredményességi rangsorát, mely több szempont együttes figyelembevételével készült, többváltozós statisztikai eljárások segítségével. Azokat a szempontokat, adatokat vette figyelembe, amelyek azt mutatják, hogy egy iskola népszerű, a diákok szeretnek oda járni, az iskola megtartja a diákjait, magas szintre fejleszti a kompetenciáikat, és hozzájárul a tanulók sikeres iskola utáni karrierjéhez. A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy ezeken a listákon egészen más intézményeket láthatunk, mint amiket már megszoktunk a korábbi országos felmérésekben. Ezek azok az intézmények, ahol – egy szemléletes hasonlattal élve – a kis halak is nagy halnak érezhetik magukat. A kutatást iskolatípusonként végezték, hiszen más egy gimnáziumi és más egy szakiskolai képzés célja. Ezen belül pedig fenntartónként is külön listát készítettek az állami, az egyházi és a magán- vagy alapítványi fenntartású iskolakról.

A Pentelei Molnár János Mentálhigiénés Általános Iskola és Szakképző Iskola 7. helyezést ért el! Köszönjük!

 

 

 

Szakképzés ma Magyarországon

 

 

 

 

Forrás: http://vs.hu/mind/osszes/melos-tanulas-megneztuk-milyen-a-dualis-kepzes-a-gyakorlatban-0318